Dresscode

På STUK har vi vid ett fåtal tillfällen under året dresscode som innebär att man som gäst måste uppfylla vissa krav på kläder för att få komma in. För att försöka göra det enklare för er som gäst har vi här listat de hos oss vanligaste kraven som kan ställas.

Hel & Ren

Även kallat ledig eller vardagsklädsel.

Allt är tillåtet så länge det inte är stötande för andra personer. Kläder och skor skall vara hela och rena.

Studentikost

Används för det mesta under Nolleperioden vid Välkomstmiddagen (VKM).

En studentmössa från tillhörande lärosäte get pricken över i:et, men är inget måste.

Overall

Overall är tillåtet så länge den är ”ner cabbad” (används som byxor). Till överdel är det skjorta, blus eller finare topp som gäller (slips/flyga och kavaj är inget måste). Till detta har man vårdade skor. Gymnastikskor är inte tillåtet!

Kvinna

För Damer innebär detta finare än normal klädsel, vårdade byxor så som chinos eller hela jeans, blus, byxdress, knälång klänning eller cocktailklänning. Till detta har man vårdade skor. Gymnastikskor är ej tillåtet!

Man

För män innebär detta vårdade byxor så som chinos eller hela jeans och skjorta (slips/fluga och kavaj är inget måste). Det behöver alltså inte vara kostymbyxor. Till detta har man vårdade skor. Gymnastikskor är ej tillåtet!

Udda Kavaj

Udda Kavaj används vid lite mer avslappnade tillställningar och är mer lekfyllt än ”Kavaj”.

Kvinna

För damer innebär detta finare än normal vardagsklädsel, vårdade byxor så som chinos eller hela jeans, blus, finare topp, byxdress, knälång klänning eller cocktailklänning. Till detta har man vårdade skor av finare modell. Gymnastikskor, sneakers eller liknande är ej tillåtet!

Man

För män innebär detta vårdade byxor så som chinos eller hela jeans, skjorta och kavaj eller blazer i valfri färg. Det behöver alltså inte vara kostymbyxor. Till detta har man mörka vårdade skor av finare modell. Gymnastikskor, sneakers eller liknande är ej tillåtet!

Kavaj

Kavaj används vid lite finare tillställningar som inte är riktigt lika formella som ”Mörk kostym”.

KVINNA

För damer innebär detta finare än normal klädsel, vårdade byxor så som chinos eller mörka jeans, blus, byxdress, knälång klänning eller cocktailklänning. Till detta har man vårdade skor av finare modell. Gymnastikskor, sneakers eller liknande är ej tillåtet!

MAN

För män innebär detta vårdade byxor så som chinos eller mörka jeans, skjorta, slips/fluga och kavaj. Det behöver alltså inte vara kostymbyxor. Till detta har man mörka vårdade skor av finare modell. Gymnastikskor, sneakers eller liknande är ej tillåtet!

Mörk kostym

Det här kan man använda från lunchtid till sen kväll och passar utmärkt att använda till bröllop, middagar med eller utan dans och finare lunchbjudningar. En vanlig missuppfattning är att det här blandas ihop med kavaj, men dessa är två olika klädslar som bör hållas isär.

Kvinna

Här passar det med en klänning som inte bör vara axelbar och inte heller vara golvlång. Den ska vara minst knälång och kan varieras i olika färger och mönster för att passa just din smak.

Man

Vid den här dresscoden menas just mörk kostym. Färgen kan vara mörkt blå, svart eller väldigt mörkt grå. Ljus kostym passar om det är Kavaj som gäller, men inte vid mörk kostym trots att det kan vara sommar och ljust ute. Till detta ska det bäras en skjorta i ljus färg, gärna vit eller ljus pastellfärg. Mörk skjorta, tunn tröja eller polotröja är inte korrekt. Fluga eller slips kan bäras efter egen smak, dock passar vit eller svart slips inte bra. Skor och strumpor är som vanligt svarta och till en formell kvällsklädsel ska skorna vara vårdade och matcha hela din klädsel.

Högtidsklädsel

Frack kallas även högtidsklädsel och används vid de finaste och mest högtidliga tillställningarna. Den ska användas som kvällsklädsel och inte vid bjudningar på dagtid.

Kvinna

Det viktigaste att komma ihåg när man ska matcha en frack är att klänningen ska vara golvlång, alltså nå ner till golvet. Färg och material är mindre viktigt och kan bestämmas av den som bär den. Om man istället för klänning vill bära golvlång kjol med matchande överdel går det också bra. Skor ska vara i samma färg som klänningen eller i silver eller guld.

Man

I frackklädseln ingår frackkavaj som alltid är svart, släta svarta byxor med siden revärer, vit skjorta, vit väst, vit näsduk, vit rosett eller vit fluga, samt svarta lackskor. Om man vill kan man även bära rock och hög svart hatt, dock ska hatten bara bäras på dit- och hemvägen och aldrig på festen. Man behöver inte använda lackskor, men dessa ska som till varje formell kvällsklädsel, vara svarta.